YKB grundutbildning

För att en förare skall få utföra person- eller godstransporter med buss eller tung lastbil krävs ett giltigt yrkeskompetensbevis och självfallet körkortet för fordonsslaget. Yrkeskompetensbeviset får man efter att man gått grundutbildningen som vanligtvis omfattar 280 timmar. Beroende på förarens ålder kan man dock gå en kortare grundutbildning vars längd är 140 timmar. Grundutbildningen omfattar minst 20 timmars körträning för att den studerande skall få en stadig grund att stå på ute i trafiken.

Högklassig YKB grundutbildning i Stockholm
Den som bor i Stockholmsområdet kan med stor fördel vända sig till Ellströms Trafikskola om man är intresserad av att gå en högklassig YKB grundutbildning. Skolningen tillhandahålls antingen som öppna kurser eller utformas enligt företags behov. De företagsanpassade grundutbildningarna sker antingen i Ellströms lokaler eller i det aktuella transportföretagets.

Utbildarna på http://marsta.ellstroms.se/ykb/ har naturligtvis den senaste kunskapen och baserar sina lektioner på den nationella kursplanen. Själva slutprovet utförs på Trafikverkets förarprovskontor.

Fortbildning var femte år
När man utfört YKB grundutbildningen skall man enligt lagstiftningen gå fortbildning vart femte år. Fortbildningen omfattar sammanlagt 35 timmar och är uppdelad i fem olika moment. De fem momenten behandlar bland annat trafiksäkerhet, ergonomi, regler, specifika transporter, sparsam körning och kundfokus. För varje moment man utfört får man ett intyg och utbildaren på Ellströms Trafikskola meddelar Transportstyrelsen när samtliga moment genomförts.

Observera att tidigare förare som gått grundutbildningen när som helst kan återuppta arbetet som yrkesförare genom att utföra fortbildningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *